
FORSKNINGSPROJEKT
STABILISERAD JORD
Kan vi få ut mer information från analyser av stabiliserad jord?
​
Sedan våren 2024 har LabMind varit involverade i ett forskningsprojekt kring stabiliserat jord där resultat från olika analyser jämförs. Frågeställningen är om vi kan få ut mer information från de analyser som redan utförs idag genom att hitta tidigare okända samband och korrelationer.
​
Projektet omfattar stabilisering av över 100 provkroppar och jämförelser mellan E0/E50 modulen samt G0/G50 modulen sett till olika analyser. Hur dessa modulen ändras sett till olika bindemedel (kalk/cement, cement/CKD, supersulfatscement, LTH-mix samt pappersaska) är en viktig fråga. Förändringen av E50 sett till olika deformationshastigheter på enaxligt tryckförsök samt olika omslutande tryck i triaxialförsök jämförs med E0 från seismiska mätningar (resonansfrekvensmätningar samt böjelementmätningar). Motsvarande görs för direkta skjuvförsök för G50 bestäms.
​
Målsättningen är att ge geotekniker fler verktyg gällande sina val av undersökningsmetoder för stabiliserad jord. Forskningsprojektet är en del av BIG (Branschsamverkan i grunden) och görs i samröre med KTH, NGI och Trafikverket. Peab har varit med och sponsrat med provtagning.
Projektnummer: A2024-9.

SULFIDJORDAR
Kan vi stabilisera sulfidjordar med tillsatser av salter?
​
Sedan slutet av 2024 är vi del utav ett forskningsprojekt där vi studerar om vi kan stabilisera sulfidjord inte bara med bindemedel utan även med tillsatser av salter. Grunden är ett internt experiment där vi stabiliserade en sulfidjord med cement, masugnsslagg och natriumsulfat. Resultatet visade både en snabb och väldigt stor tillväxt i hållfasthet. Projektet undersöker om man reproducera resultatet och om det går att få bättre resultat med andra kemiska tillsatser.
​
Vi har hittills gjort knappt 100 provkroppar där vi använt tre olika slags jordar, en med försumbar svavelhalt, en med ca 4 000 mg/kg TS och en med 15 000 mg/kg TS och blandad med tre olika kemiska tillsatser samt bindemedel. Dessa provkroppar har vi utfört enaxliga tryckförsök på efter 28 dygns härdning. Proverna kommer även att analyseras kemiskt för att undersöka ev. biprodukter av reaktion mellan jord, sulfid, kemisk tillsats och bindemedel.
​
Förhoppningen är att detta ska bidra till att utöka möjligheterna för att kunna stabilisera sulfidjord. Forskningsprojektet är en del av BIG (Branschsamverkan i grunden) och utförs tillsammans med LTU och Trafikverket.
Projektnummer: D2024-3.
​
I nedanstående artiklar har LabMind varit involverade författare.
​
-
Hov, S. & Larsson, S. (2023) - Strength and Stifness Properties of Laboratory Improved Soft Swedish Clays
-
Hov et al. (2023) - Investigating strength development over time of industrial by-products using the resonance column free-free technique
ÖVRIGA FORSKNINGSPROJEKT
Utöver de två större projekten är vi även involverade i två ytterligare forskningsprojekt inom BIG. D2024-7 handlar om utvärdering av odränerad skjuvhållfasthet från CPT-sondering och vingprovning. Här finns det okända säkerhetsfaktorer som behöver undersökas för en säker riskhantering. Projektet innefattar en insamling och analys av data från både fält och labb och görs tillsammans med GeoVerkstan, Skanska och LTU.
Det andra projektet, D2024-8 är en möjlighetsanalys för framtidens metoder inom både fält och labb för andra jordarter än lera. Fokus ligger på förbättrade sonderings- och laboratoriemetoder för att bättre undersöka friktionsjord, silt, sulfidjord och andra extra ”problematiska” jordar. Projektet görs tillsammans med GeoVerkstan, LTH och LTU.
Tidigare har vi varit involverade i ett flertal forskningsprojekt, däribland undersökning av deformationshastighetens inverkan på CRS-, direkta skjuv- och triaxialförsök på beställning av Trafikverket och med Göran Sällfors som projektledare. Se rapporten ”Anpassning av avancerade geotekniska laboratorieförsök till nya användningsområden” från 2022.